måndag 28 februari 2011

Den gamla svenska tönt-poppen gör intryck på oss.

En av mina mest lästa blogginlägg sen jag började blogga är "Länge leve den gamla svenska tönt-poppen!!!" som förövrigt var en av mina första inlägg.

Jag berättar där om min hobby att leta gamla bortglömda svenska 80-tals låtar på vinyl i secondhandbutiker. I helgen hade jag en såndär dag igen. En dag där jag bläddrade bland vinylbackarna och glömde bort både tid och rum. Den här gången shoppade jag loss på Andra Långgatans Skivhandel. När jag är på jakt efter just gammal svensk 80-tals pop är det extra kul att rota bland vinylsingalrna. På Andra Långgatan har de en speciell avdelning med bara svenska singlar. Det är kul att plocka åt sig lite singlar som man inte har en aning om vilka de är. De kanske har ett intressant omslag eller en intressant låttitel. Man får helt enkelt gå på magkänslan. Ibland kan de bli riktiga botten napp fast oftast blir det riktigt bra. Ett par exempel på singlar jag hittat den sista tiden:

Rodney Ohman "Kalla dagar"/"Video"
Mysteriet med dom rytmiska rubinerna "Mysteriet med dom rytmiska rubinerna"/"Flickan från sanatoriet"
Quickzand "Tjejer"/"Till evigheten"
TRIX "Du, jag längtar tillbaks"/Mot öppet hav"

Singlar med X MODELS är aldrig fel.

Sedan har man alltid några gamla klassiker som man ständigt är på jakt efter. I helgen hittade jag två sådana. Först hittade jag den underbara singeln med svenska bandet Big Deal. Med sommarplågan "Svenska sommar" från 1987 som A-sida (någon mer än jag som minns den?). Och den ännu mer fantastiska "Jag ska förföra en ängel" som B-sida. Den sistnämnda låten var med i filmen P.S Sista Sommaren. Låten lyfter verkligen hela filmen!!! Med texten:

Jag ska förföra en ängel
Med världens alla tänkbara knep
Jag ska förföra en ängel
Hon kommer knappast märka det

...får man riktiga sommarvibbar. För att inte tala om texten i "svenska sommar"

Svenska sommar nu får du gärna komma
Jag vill dansa vild och naken
Och vill bli tagen av dig.

Den andra klassikern jag hittade var en singel med Barbie. Alexander Bards hemliga gamla alter ego i slutet på 80-talet. Jag hade sen tidigare duetten "Johnny Johnny" tillsammans med CIa Berg på singel och hittade nu den engelska låten "Barbie goes around the world" på singel. Ett måste för alla gamla Army Of Lovers fans!

Annars har jag haft dille på att köpa vinylskivor med den gamla 80-tals duon Oh´boy. Fast jag tror att jag har de mesta med dem nu! Tänker på den fantastiska refrängen i deras gamla hit "Klockan är tolv":

Klockan är tolv och hon borde varit här nio
Tiden den bara går
Den borde varit vår
Klockan är tolv och hon borde varit här nio
Så här sitter jag för mig själv
Ännu en ensam kväll
Ja nu sitter jag här och ser
Ljusen brinna ner


Gamla svenska samlingsskivor kan annars bjuda på många härliga låtar. 

En fråga som man lätt ställer sig när man lyssnar på alla dessa skivor är just vad alla de här människorna håller på med idag? Sist jag skrev om den svenska tönt-poppen var det någon som skrev och frågade vad Dan Tillberg gör idag. De är nog många som undrar och jag har till och med sett långa diskussioner på Flashback om just honom. Annars är jag själv rätt nyfiken på vad Oh'boy duon gör idag. Micke Stenberg och Pontus Hultgren??? Vart tog ni vägen? Vi var även några som satt i helgen och funderade på vad som hände med Fredrik Belfrag..... ni vet programledaren på Gomorron Sverige!

Medan vi funderar på dessa frågor kan vi passa på att njuta av tonerna till Dan Tillbergs bidrag till melidifestivalen "Ta min hand" från 1985.

söndag 27 februari 2011

Naturhistoriska museet.

I dag har hela familjen Sjöholm varit på Naturhistoriska museet i Göteborg. Fantastiskt kul att gå där bland alla uppstoppade djur, fast min dotter blev lite rädd för elefanten.

Klart prisvärt!
Inträde för vuxna: 40 kr.
Inträde för "barn" under 25 år: Gratis.
I de 40 kronorna ingår dessutom ett årskort så du kan gå gratis på flera museer i Göteborg resten av året. T ex Sjöfartsmuseet och Statsmuseet.

Dagens soundtrack: The Soundtrack of our Lives "Instant Repeater '99"

Fantastisk video.

lördag 26 februari 2011

666

När man får en nota på 666 kr på Harrys........
är det ett tecken på att kvällen är slut?


Gårdagens eller dagens soundtrack: Orbital "Satan"



Gitarrpop 2011.

Vi är snart inne i mars månad. Dags att uppdatera musikåret 2011. Vi inleder därför denna lördag med att lyssna på lite nya sköna gitarrpoplåtar från 2011. Skönt att höra att den moderna popen faktiskt till stor del låter som den gjorde för 20 år sen.....

The Strokes "Under cover of darknes"

Andreas Mattsson "AA"

Me and my army "The only one"

Those Dancing Days "Reaching Forward"

Noah and the whale "L.I.F.E.G.O.E.S.O.N"

Peter Bjorn and John "I know you don´t love me"

fredag 25 februari 2011

10 000 sidvyer på bloggen!


Då hade man passerat 10 000 strecket!
10 000 visade sidvyer. Vilket inte innebär ,som en del tror, hur många olika människor som läst bloggen totalt. Utan hur många gånger totalt som folk har varit inne och tittat på den sen jag började blogga i augusti.

Tittar man på diagrammet här nedanför så ser man att antalet läsare dalade under hösten (kanske för att jag själv "dalade" då) men att den nu har stigit igen. Det är extra roligt att kunna säga att februari 2011 har varit den månad hittills som bloggen blivit mest "besökt". Månaden är dessutom inte slut än så stigningen kommer att bli ännu högre på diagrammet.



Jo man får väl säga tack då! Till er som tar er tid och läser min blogg....... vilka ni nu är. Jag vill även tacka för alla meddelande jag fått. Både i bloggen, facebook och på myspace. Jag skrev t ex i går och efterlyste en Håkan Hellström låt som Anders Wendin (Moneybrother) sjungit ihop med Anders Widmark. De tog inte äns en dag innan jag fått en länk ifrån en läsare (tusen tack Rickard!).

Så därför avslutar vi detta inlägg med att Moneybrother sjunger "Brännö Serenad" och vid pianot sitter ingen mindre än Anders Widmark.



Ikväll ska jag dricka öl på Harrys!

Den svenska hipp hopp eliten samplar den svenska kultsynthen (en fredag-party-starter)

Jag vet inte om jag egentligen tycker att de här hipp hopp låtarna är så bra. Men de har lånat musiken från helt fantastiskt bra original låtar från svenska synthklassiker (och schlager...).

Lorentz & M. Sakarias "Stockholm Serenad"
(Adolphson & Falk "Stockholsserenad")


Mange Schmidt "Vet att du förstår"
(Ratata "Jackie")


Petter, Ison & Fille och Mogge "För alla dom"
(Mauro Scocco "Till dom ensamma")


Ken Ring "Se dig omkring"
(Carola "Säg mig vad du står")


Har dessutom hört rycktas om att Petter har samplat Adolphosn & Falks "Krafter vi aldrig känner" i en ny kommande låt.

torsdag 24 februari 2011

En liten sammanfattning av livet för tillfället:

* Är lite halvtrött på allt.

* Har fortfarande lite känningar i ryggen efter pianot jag lyfte i fredags.

* Funderar på hur det kommer att gå för Öis i Division 1 södra i år.

* Provar för tillfället på att leva utan iphone, eftersom den jag äger är på väg med posten på reparation.

* Ser fram emot att läsa den 15 sidor långa intervjun med Bob Hund i den nya SONIC tidningen.

* Har eventuellt fått en klubbspening i början av maj.

* Letar på Youtube efter ett framträdande där Anders Wendin (Moneybrother) sjunger en Håkan Hellström låt kompad av Anders Widmark på piano (kommer tyvärr inte ihåg vilken).

* Är hysteriskt trött på att vårat Internet är så trögt.

* Är för tillfället sjukt nära 10 000 sidvyer på bloggen.

* Ser fram emot att få spela innebandy ikväll.

onsdag 23 februari 2011

Farväl min gamla kära tramporgel.


I måndags var min moster här och hämtade min gamla tramporgel. De känns skönt att den kommer finnas kvar i släkten. Nu när jag till slut fick ett piano blev jag tvungen att göra mig av med min orgel. De har varit lite dubbla känslor. Jag har ärvt den av min morfar. Morfar byggde om den någongång för många år sen. Det var den första klaviaturen som jag någonsin spelade på. När jag var riktigt liten satt jag och spelade i morfars knä medan han trampade på pedalerna.
Fast ska jag vara ärlig så är det inte så ofta som jag spelar på den längre. Jag tror att jag har haft den i ca 10-12 år. Under den tiden har jag bara spelat på den vid ett par tillfällen. Den har mest varit en väldigt fin (och väldigt stor) prydnad.
Jag har faktiskt gjort en låt med min tramporgel. För ca 6 år sen när jag var pappaledig med min son. Han var bara ett år och satt i mitt knä och spelade medan jag trampade på pedalerna (precis som min morfar brukade göra). Plötsligt tryckte han ner två tangenter så att de blev nästan som ett suss ackord. Samtidigt tryckte jag ner en bas ton. Jag tyckte att de lät väldigt vackert. Jag utvecklade de hela till en hel låt med text och allting. Jag spelade sedan in den medan min son sov middag. Resultatet har du här:


Peter Sjöholm "Ängel"

tisdag 22 februari 2011

Musikgudstjänst med Anders Widmark fick avsluta helgen.

Förra veckan ägnade jag mest åt svensk synthpop. Fast i söndags eftermiddag vände jag kappan och åkte till Ödsmålskyrka i Stenungsund och gick på Jazz konsert med den fantastiske pianisten Anders Widmark. Jag gillar som bekant all typ av musik och pianojazz är inget undantag. Jag var även och tittade på Anders när han spelade tillsammans med Helen Sjöholm på Konserthuset i Göteborg 2003. Konserten gjordes i samband med att deras skiva "Genom varje andetag" släpptes (belönades med en Grammy). Själv tycker jag att Anders Widmarks trios gamla platta "Psalmer" från 1997 är en svensk klassiker! Deras senaste skiva "Visor" släpptes förra året.


Tjusigt med den sista måltiden som kuliss.

Det kändes lite speciellt att sitta i Ödsmålskyrka och lyssna till denna otroligt duktiga och etablerade Jazztrio. Tänk att ett piano, en elbas och ett trummset kan fläska på så i en liten kyrka! Anders har en grymm känsla när han spelar. Ena stunden spelar han enkelt och svagt för att i nästa stund gå loss fullständigt på tangenterna. Improvisationen är något som Anders hanterar på ett makalöst sätt. Han inledde konserten helt själv med att spela"Boeves Psalm". Lite lustigt med tanke på att det var en av de första låtarna jag själv lärde mig på Keyboard. Han började med den enkla, simpla melodin men hade snabbt blandat in massa jazzskalor och satt och lekte med pianotangenterna.

De andra i bandet hade också en skön style. Trummisen spelade både med händer, pinnar och vispar. Både med fram och baksidan på allt han kom åt. Men basisten var ändå i en klass för sig. Jag älskar musiker som spelar med kroppsspråk och ansiktsuttryck (speciellt basister). Den här killen gjorde det med en sådan inlevelse att jag själv levde mig in i varenda liten basslinga.


Tyvärr hamnade jag bakom ett huvud och 
kunde inte med att ställa mig upp i kyrkan.

Andra svenska Pianojazz plattor jag vill rekomendera:

Jan Johansson "Jazz på Svenska" 
(Kanske en av de bästa svenska plattor som någonsin gjorts)

Lars Jansson Trio "A window towards being"

Lisa Ekdahl & Peter Nordals Trio "Back to earth"

Jan Lundgren Trio "Swedish Standards"

Esbjörn Svensson Trio "Retrospective - The very best of E.S.T"

måndag 21 februari 2011

.....Lite blogging today!!!!

Efter ett par timmar med datorn och iphonen har jag lyckats återställa den. Den beter sig fortfarande konstigt mot mig, men nu kommer jag i alla fall ut på internet.

Imorgon lovar jag att skriva något lite mer intressant..... Men nu ska jag sova!

GOOD NIGHT!

NO BLOGGING TODAY!!!!!

Jag hade egentligen planerat ett MEGASTORT blogg inlägg idag........ Men på grund av att min Iphone har ballat ur och måste "nollställas" med hjälp av datorn blir det inget bloggande i dag.
Med hjälp av min frus Iphone får jag i alla fall skrivigt ner dessa rader.......

söndag 20 februari 2011

Det är Greg Fitzpatrick som ligger bakom soundet!

I går kväll var det dags! Dags att titta på Adolphsson & Falks första riktiga elektroniska spelning någonsin. Insläppet öppnade 21.00. Jag hade tillbringat hela eftermiddagen och kvällen med fru och barn hemma hos mina föräldrar. vi hade haft en riktig trevlig afton med middag och avslutade med att titta på gamla diabilder! För en annan kanske det låter supertråkigt, men jag tycker att det är något av de roligaste som finns. Så de kändes lite segt att bryta upp för att åka vidare in till stan. Men jag laddade med Adolphsson & Falk i bilstereon och snart var jag på (i alla fall lite) klubbhumör.

Väl inne på musikens hus, där konserten skulle äga rum, möttes jag av hela Synthklubben gänget. Alla grabbarna var där! De visade sig att de hade ett finger med i spelet även den här kvällen. Fast åldersnittet på stället var säkert 20 år äldre än vad de brukar vara på en vanlig synthkonsert. Adolphsson & Falk har helt klart en något äldre publik än de flesta andra synthband. Jag vet inte om Krister, kvällens DJ tog hänsyn till detta, eller om han hade planerat innan att bara köra gamla 80-tals klassiker. Jag tyckte bara detta var ett plus. Eftersom jag har lite svårt för den något råare synthen och hellre föredrar 80-tals popen.

Några låtar som jag hann snappa upp från dansgolvet under kvällen:
Blondie "Heart of glass"
Alphaville "Big in Japan"
Duran Duran "A view to a kill"
Mobie Homes "I know I will die"
Ratata "Ögon av is"
A-ha "The sun always shines on T.V"
Pet Shop Boys "It's a sin"
m fl......


22.00 gick bandet på scenen. Bandet bestod av Tomas Adolphsson och Anders Falk på varsin gitarr och sång. Förutom dem stod Greg Fitzpatrick mitt på scenen med en stor fet synth och ett par datorer runt sig. Han hade även med sig sin gudson som spelade trummor på en drumpad. Vill bara påpeka att trumkillen bara hade en arm (!) men han spelade med två trumpinnar. Han spelade dessutom vissa synthslingor på sina drumpads.... grymt!!!
Nåväl..... konserten inleddes med en lugn version av låten "Över tid och rum" helt OK. Sedan drog de igång med en av sina största hits "Ifrån" och stämningen infann sig direkt! Bandet spelade bara låtar från 80-talet under kvällen (förutom den nya låten "Gjord för mig") och alla, både unga och gamla njöt av den underbara nostalgi trippen.
Bara för att nämna några klassiker som spelade under kvällen:
"Blinkar blå", "Från min radio" ,"Mr Jones Maskin", "Stockholmsserenad", "1-0-0-1-0", "Hav", "Nu lever jag igen", "Krafter vi aldrig känner", "Bärande våg", "Ljuset på min väg". Det drog en fin nostalgi vind igenom hela kvällen. Frågan är ändå om de inte blåste lite extra i publiken när de spelade "Kroppens Automatik"?


Adolphson

Falk
Man kan aldrig ta ifrån Tomas Adolphsson och Anders Falk att de är dom som har skrivigt de här fantastiska låtarna. Samtidigt så blir det väldigt tydligt, speciellt den här kvällen, att det är Greg Fitzpatrick som står för de synthiga soundet. A & F hade aldrig varit ett synthband om inte Greg hade varit med på de första skivorna.

Den enarmade trummisen.

Innan jag sätter mig i bilen och åker hem i natten, så får jag den stora äran att skaka hand med Greg. Jag tänker att de är den där handen som gör alla de fantastiska synthsolona i t ex "1-0-0-1-0" och "Nu lever jag igen". Jag hinner även med ett fotografi där Tomas och Anders är med också.







lördag 19 februari 2011

Myspace for sale!

Min Myspace-sida lever sitt eget liv. Häromdagen stod de att jag hade noll lyssningar på samtliga låtar utom två som hade flera hundra lyssningar. I dag står de helt andra siffror..... Att Myspace har haft problem att fungera riktigt är väl ingen nyhet!



Nu har tydligen ägarna News Corp tröttnat och vill sälja Myspace. Så vill du köpa de är de bara att lägga ett bud..... Nej riktigt så funkar de väl inte. Däremot så får vi så kallade lite mindre artister tänka om. Vi som har använt våran Myspace-sida som hemsida. Ett ägarbyte skulle ju faktiskt kunna lyfta hela Myspace. Men de skulle lika gärna kunna ta bort hela musikfunktionen på en dag. De beror lite på vad de nya ägarna har för plan med sidan. I dag har jag dessutom min egna hemsida www.petersjoholm.se som en direktlänk till Myspace.

Får jag önska så tycker jag att Myspace skall satsa enbart på musiksidorna. Allt annat som kompis och dating sidor tycker jag att man kan ta bort helt. De finns andra sidor på nätet som fixar de där mycket bättre. Däremot så ska man kunna fortsätta att länka vidare allt man gör: Nyheter, musik, konserter och evenemang till andra websidor. Som t ex Twitter och Facebook. Många sidor funkar redan så idag (som t ex min blogg).

Myspace har tagit mycket idéer från andra sidor de sista åren t ex Facebook. Istället för att fokusera på de som varit bra håller nu Myspace i så många trådar att ingenting längre fungerar. Sidan är dessutom väldigt långsam och trög att arbeta med. Vi får hoppas att de blir något bra av Myspace.



Så länge laddar jag för Adolphson & Falk på Musikenshus ikväll. Har du förresten sett deras Myspace-sida? Den kanske borde uppdateras lite?

fredag 18 februari 2011

Mitt Piano!

Äntligen!
Ända sedan jag var grabb har jag drömt om att få ha ett eget piano. När jag bodde hemma hos mamma och pappa på tredje våningen i ett höghus utan hiss var de väl egentligen aldrig aktuellt. Sedan när jag flyttade hemifrån hade jag väl aldrig riktigt plats. Speciellt inte efter att jag ärvt min morfars hemmabyggda tramporgel och den flyttat in i min lägenhet. De sista åren har jag tackat nej till två pianon som skänktes bort. Nu när de tredje pianot dök upp på jobbet kunde jag inte hålla mig. Nu eller aldrig tänkte jag. Så jag sa att jag ville ha de. De kändes tungt att göra mig av med morfars tramporgel. Men tack vare en av mina fina kusiner stannar den ändå kvar i släkten och de känns skönt.

I dag har vi fraktat pianot från jobbet och hem till mig. Fy fan va tungt ett piano är! Jag har förmodligen pajat ryggen på kuppen. Men tack vare två hjälpsamma svågrar och de gamla utrycket "Vi lyfter på tre"  står de nu i mitt eget hem. Ett riktigt gammalt Yamaha piano! Jag vill även tacka Olof i Syster Ingrid som hjälpte till på ett hörn......

Jag kan tänka mig att mina familjemedlemmar och grannar kommer att kunna lystna till föjanade melodier inom de närmsta (vissa av dem kan jag redan och andra har jag som mål att lära mig).

The Boomtown Rats "I dont like Mondays"
Culture Club "Victims"
The Mission "Kingdom Come"
Madonna "Promised to try"
The Sisters of Mercy "1959"
Morrissey "Trouble loves me"
Depeche Modes "Sometimes"
Howard Jones "No one is to blame"
Pet Shop Boys "Your funny Uncle"
R.E.M "Nightswimming"
The Smiths "Asleep"

A & F (En fredag-party-starter)

Imorgon är det Adolphsson & Falk på Musikenshus!
För bara någon vecka sedan dök alla deras skivor upp på Spotify!
Här kommer fem av mina favoritlåtar......... som en liten förfest inför morgondagen.

1. Under Glas 
- En typisk Adolphson & Falk låt. Musiken är glad och texten är riktigt intelligent. Synthpukorna som går loss mellan verserna är typiskt A & F sound. Från skivan Över tid och rum.

2. Hav 
- Kanske är detta den allra bästa låten enligt mig. Baskaggen går rakt in i hjärtat på mig! Även denna låten har en riktigt intelligent text. Också från skivan Över tid och rum.

3. Nu lever jag igen 
- Precis som de ovan nämnda låtarna. Glatt och intelligent! Ett riktigt uppfriskande synthsolo i mitten av låten som gör låten ännu vassare. Från skivan I nattens lugn.

4.Stockholmsserenad
- Skönt synthsound! Speciellt "riffet" i refrängen. Flera urfilappde synthsolon som får mungiporna att åka upp lite. Från skivan Med rymden i blodet.

5. Ifrån - En mycket viktig låt i svensk musikhistoria. Den första låten på svenska som har legat etta på Traxlistan. Också fån skivan I nattens lugn.

torsdag 17 februari 2011

Adolphson & Falk & Fitzpatrick.

På lördag är det dags!
Dags för den första elektroniska spelningen med Adolphson & Falk någonsin. Under alla åren som de uppträtt live har de aldrig tidigare kört med synthar. Jag kommer ihåg att de spelade i Göteborg 16 december 2005. Tyvärr så krockade den konserten med en av mina egna konserter på Sticky Fingers. Närmare bestämt Klubben Killing Musics julavslutning där jag uppträdde före Disco Digitale och Sapporro 72. Jag har pratat med folk i efterhand som var på spelningen med Adolphson & Falk och de berättade om en fin kväll med akustiska tolkningar av samtliga låtar. Endast kompat av gitarr och ståbas. Deras skiva "Vidare" släpptes ungefär samtidigt med bara akustiska tolkningar av deras egna låtar. Väldigt vackert och fint.

Nu är det i alla fall dags för en konsert där låtarna låter som på orginal skivorna. Den största anledningen till att detta går att genomföra är Greg Fitzpatrick som fixade de synthiga soundet på de tidiga skivorna. I samband med att de nu släpper CD-Boxen "101010"  träffades de alla tre: Tomas Adolphson, Anders Falk och Greg Fitzpatrick för att spela in några nya låtar tillsammans. På lördag får vi se dem alla tre på Musikens Hus i Göteborg.


Adolphson & Falk uppträdde i Melodifestivalen 1979.
Fast den låten kör de nog inte på lördag.

onsdag 16 februari 2011

Syster Ingrid lever (i alla fall trummisen).

Jag fick ett telefonsamtal av Per igår, basisten i Syster Ingrid. Han berättade att Boman, trummisen i Syster Ingrid och han hade träffats och lagt trummor på tre låtar. Tre av våra första låtar spelas in på nytt. Tanken är att lyfta soundet på låtarna. Och den slutliga tanken med detta är att så småningom släppa något. När och hur får vi se. Ni som har spelat in musik vet att det är svårt att hålla någon deadline. Och detta gör vi enbart för att de är så förbannat rolig så de får ta den tid som behövs.

Jag har tänkt en del på Olof sista tiden, gitarristen i Syster Ingrid. Jag pratade med honom för ett par veckor sedan och då skulle han åka på semester till Egypten. Som ni säker förstår så blev de inte så mycket med den resan. Jag ringde och pratade med honom och han verkade glad i alla fall. Han levde han också...




Dagens soundtrack: Thin Lizzy "Boys are back in towm"

tisdag 15 februari 2011

Allsång till ett Synthsolo del 2 (och så var det mycket snack om serienummer)

Jag fick sån feeling igår när jag la upp filmklippet på Page, när de spelade synthsolon samtidigt som publiken trallade med. Så jag beslöt mig för att leta upp två andra sköna liveklipp med synthband som får publiken att tralla med i en synthslinga.

Först vill jag att vi ska njuta av 047's fantastiska liveframträdande på Arvikafestivalen 2006.

I slutet på de här klippet hör vi publiken tralla med i 047's underbara låt "Ping pong".
Eller tralla........ de låter mer döh-döh-döh-döh......

Sedan vill jag bjuda med mig av Slagsmålsklubbens låt "Övningsköra" från Roskildefestivalen 2008.

En riktig glädjespridare som lätt får publiken att tralla med. Lyssna ca 22 sekunder in i klippet så hör du någon i publiken ta i för kung och fosterland: Waaah Woooooooooh wöööh....


Appropå någonting helt annat.....
I helgen frågade Lars mig vad jag hade för serienummer på min Moog The Rogue. I dag ringde de en kvinna och undrade vad jag hade för serienummer på min tvättmaskin. Det verkar vara en viktig grej de där med serienummer.

Serie nr: X9695ARQ601173P

måndag 14 februari 2011

Allsång till ett synthsolo.

Jag satt och tittade igenom de jag filmade på Page med min Iphone i fredags. De första jag gjorde var att av misstag radera bort filmklippet på den fantastiska låten "En dag på Zoo". Det var riktigt bra ljud på den också. Jag lägger istället upp ett klipp ifrån låten "Mia & Tom" en annan fantastisk låt.
En sak som gör de extra roligt att se Page live är alla Synthsolon. De gör dem gärna lite längre och mer lekfulla när de spelar live. Inte minst i de två just nämnda låtarna. Det är mycket lekfulla synthsolon i klippet här nedanför. Lyssna en bit in så hör du att till och med publiken trallar med i solot!!!


Jag vill även passa på att komplettera fredagen med lite eftersnack:

Johan:
Jag ber om ursäkt att jag skrev att du hade köpt en tårta till Page som du bjöd på. I själva verket hade du ju faktiskt bakat den själv! Och jag ångrar nu i efterhand att jag inte tog en bit när jag blev bjuden.

Lars:
Jag har kollat upp mitt Serienummer på min Moog the Rogue nu. Jag har nr 2548. Är de ett bra serienummer kan man ju undra?


Jonas:
Tack för den fina ÖIS bilden du mailade till mig idag.

söndag 13 februari 2011

Heja ÖIS!


1985 var jag med min pappa på Nya Ullevi i Göteborg. Jag var tio år gammal. Tillsammans med ett fullsatt Ullevi stod jag och pappa och tittade på när Öis (Örgryte Idrottssällskap) tog SM guld. Laget de vann över i finalen var inga mindre än IFK Göteborg. Ja just de......... finalen! Du läste rätt. På den här tiden körde man med slutspel precis som i ishockey. Så vilket lag som blev svenska mästare visste man inte förrän domaren blåste av finalmatchen. Jag kommer aldrig att glömma den där dagen. ÖIS var bäst............ bäst i Sverige!
Fast för mig har ÖIS alltid varit bäst, även under de åre när de spelade i division 2. Jag var med pappa och tittat på matcher även då. Jag kommer heller aldrig att glömma de åren i början av 2000 talet när Erik Hamrén var tränare. Under de åren var ÖIS spelmässigt ett av de bästa fotbollslagen i Sverige. Marcus Allbäck var en viktig spelare och sommaren 2002 när brassarna Afonso Alves och Paulinho Guará dök upp i laget bjöds de på riktig brasse fotboll. De var en fröjd att gå och titta på matcherna.
Sedan kom nedgångarna igen. Jag såg Öis spela så sent som förra året på Gamla Ullevi, när de spelade 3-3 mot FC Trollhättan i Superettan (Trollhättan ledde med 2-0 i halvlek). Inte den bästa fotbollsmatchen jag sett kanske. Fast de som varit mest oroligt i Örgrytes Idrottssällskap de sista åren har varit ekonomin. Men att de var så illa så att de skulle gå i konkurs hade man väl aldrig vågat tro....

Snacket går om vad som kommer att hända med ÖIS nu. Jag hoppas att jag har något lag att gå och heja på i vår. De snackas ju mot att Öis ska slå ihop sig med Qviding! Man skulle eventuellt byta namn till Örgryte Fotboll. De känns skönt för mig om Örgryte finns kvar i namnet. Men jag kan tänka mig att Qviding kanske inte är helt nöjda med de. Eller vad sägs om namnet Qvidings Idrottssällskap? De kunde ju bli spännande Göteborgsderbyn mellan QIS och GAIS....... Nej man ska inte skoja så där.
Jag säger som ÖIS klacken alltid har sagt:- Stå upp som en Öisare!
Jag kommer alltid att vara en stolt Öisare även om laget inte skulle finnas kvar. Jag är stolt över vad laget har presterat under åren och vad de har givit mig. När jag skulle gå ut i fredags så var det mycket nära att jag tog på mig min gamla ÖIS jacka. Fast jag¨bytte till något annat sista stund.
Jag kommer alltid att vara en stolt Öisare.

Klicka på länken här nedanför så får du se godbitar från de klassiska derbyt mellan Öis och IFK 11 maj 1998. IFK leder med 2-0 efter 5 minuter men ÖIS vänder och vinner matchen men 5-2!
KLICKA HÄR

Till sist:
Ingen kan sätta ord på de här bättre än Loke!

lördag 12 februari 2011

Klubb Populär är Kärlek!

Det är svårt att med ord återberätta hur fantastisk gårdagens klubbkväll var. Man kan bara konstatera att Klubb Populär är kärlek. 100 % kärlek! Och då pratar jag inte bara om klubben, klubbägaren och musiken. Utan framförallt om alla de underbara människor som besöker klubben och bidrar med den fantastiska stämningen.

För visst är det kärlek.................

.....när jag tre dagar före klubbkvällen får ett mail ifrån Niclas som erbjuder sig att vara chaufför åt mig. Han har dessutom ett inslaget paket till mig när jag sätter mig i bilen innehållande: 2 mellanöl, 1 liten Chipspåse, 1 partytuta och en spypåse (!).

........när Fredrik Schlatta, en av grabbarna bakom synthklubben, tar emot  en CD med min nya låt "Synthklubben" med ett stort leende och säger:- Åh, jag ska göra en låt som heter Poppappan!

....... när den alltid lika glada killen Kent springer runt med den fantastiska fotoboken Photographic picures mellan borden på klubben för att få autografer av alla artister som var på plats. Jag fick bl a äran att signera mitt egna uppslag i boken!

..... när Karin, sångerskan i syntduon Alison, kramar om mig och berättar glatt att hon håller på att inreda sin studio för sitt kommande soloprojekt.
Eller när jag några timmar senare tillsammans med samma Karin sjunger (läs skriker) "Show me how you do that trick, The one that makes me scream she said, The one that makes me laugh she said, And threw her arms around my neck" så de ekar över hela dansgolvet.

...... när Lars, medlem i italodisco bandet Disco Digitale, stolt berättar att han kollat vad Eddie Bengtsson har för serienummer på sin Moog the Rogue på scenen. Och i nästa andetag frågar mig om jag vet vad jag har för serienummer på min.

........ när Jonas, medlem i kultsynthbandet Effiency, har med sig en specialbränd  CD-skiva med en cover på Depche Modes klassiker "Boys say go". Bara för att höja nivån ytterligare ett snäpp på dansgolvet.

.......när Johan, en av människorna bakom websidan synth.nu, har köpt en tårta som han bjuder kvällens band på backstage.

......... när Sebastian, mannen bakom skivbolaget Wonderland Records, sitter och tar en öl med mig och delar med sig av sköna historier från sitt liv.

........när en tjej jag inte känner plötslig kommer fram och börjar prata med mig, eftersom hon kände igen mig från ett indieband som jag spelade i under en kort period för 10 år sen.

......... när Eddie Bengtsson, sångaren i Page, kramar om mig och säger:- Det är alltid lika kul att få nya låtar av dig. När jag lämnar över mitt senaste allster.

......... när Klubbägaren Anders premiär spelar min nya låt "Synhtklubben" på dansgolvet.

.......när Jimmy och Mattias, medlemmarna i de genialiska synthbandet Mars TV , glatt ställer upp på ett fotografi tillsammans med mig.
Jag och Mars TV.

Och när plötsligt Mattias, före detta delägare i Klubb Populär, står och vänder skivor i DJ båset är allting precis som förr!

En helt fantastisk kväll!
Och då har jag ännu inte kommit till de bästa av allt. Kvällens huvudakt. Synthbandet Page!
Jag såg dem förra året på Storan. Men att få se dem på den lilla scenen på Henriksbergs takterrass var något extra. Jag kom så nära bandet att jag kunde se varenda ton Marina Schiptjenko tog på sin synth. De kom nästan glädjetårar av lycka när de körde sina gamla klassiker "En dag på Zoo" "Nr: 12" och "Förlåt". "Dansande Man" bjöd naturligtvis på fantastisk allsång och de avslutade helt briljant med låten"Sover". De är så fascinerande att se dem på scenen. Jag kan inte låta bli att tänka på att Marina för bara ett par år sen var med i melodifestivalen flera gånger med sitt gamla band B.W.O. Att nu se henne på en liten klubbscen i Göteborg är helt fantastiskt. Fortfarande lika kool och kaxig på scenen.

Jag pratade lite snabbt med dem efteråt. Jag tyckte Marina nämnde nåt om att hon skulle titta på melodifestivalen imorgon.......



fredag 11 februari 2011

En helt vanlig fredag med familjen......... so far!

Än så länge har detta varit en helt vanlig familjefredag.
Jag och barnen har byggt med Lego. Ibland letar vi upp gamla ritningar på Internet. På websidan www.brickfactory.info kan man hitta alla tänkbara legoritningar. Gamla som nya.

I dag försökte vi återbygga denna gamla rymdbasen.

Annars har kvällen följt fredagsmönstret helt och hållet. Barnen tittar på Amigo och äter godis och jag har druckit en Sambuca. Men om drygt en timma kommer allt att förändras. Då kommer min chaufför och kör mig till en viss klubb i Göteborg. Plötsligt byts papparollen ut mot en svår synthkille. Fast bara för ett par timmar. Sedan är allt som vanligt igen.

Fast mer om de där imorgon..........................
(Än så länge är jag familjepappan som tittar på A-amigo A-a-amigo)


Ny svensk pop (en fredag-party-starter).

Ikväll spelar mina stora svenska synth-hjältar PageKlubb Populär i Göteborg.
För att komma i stämning inför ikväll bjuder jag här på lite annan bra svensk musik.
Fem stycken länkar till fem ganska nysläppta singlar med fem stycken svenska artister/band på Spotify.

Lena Philipsson "Idiot"

Lilla Sällskapet "Genova"

Familjen "Det var jag"

Söderut "Dansande Homofober"

Albin Gromer "Här inne hos mig"

torsdag 10 februari 2011

Ännu en anledning att gå på Klubb Populär imorgon.

Jag har ofta försett Anders som är DJ på Klubb Populär med CD-skivor. Skivor med mina allra senaste låtar på. Anders har i sin tur spelat upp mina nya låtar på dansgolvet. På så sett så får Klubb besökarna höra helt ny musik (ibland bara någon dag gammal) och jag får samtidigt chansen att se Klubb besökarnas reaktion på dansgolvet. Mycket kul kan jag tycka.
Imorgon är en sån kväll!. En kväll då jag kommer att ta med mig en nybränd CD-skiva utan omslag och lämna över till Anders. Och jag hoppas att Anders tar sig tid att spela den på dansgolvet.
Fast de spelar egentligen ingen roll. För jag kommer att ha lika roligt i alla fall..............

tisdag 8 februari 2011

Tre dagar kvar till Page!!!

På fredag spelar synthduon PageKlubb Populär.
Jag ställde tre snabba frågor till Klubbägaren Anders.

1. Ett av Sveriges bästa synthband besöker din klubb; Klubb Populär på fredag. Hur laddar man bäst inför en Klubbspelning med Page?

Jag tror man laddar bäst med gamla Page-låtar och kall öl.
Eller förlåt, vet du, om det är tidig morgon och tiden går kan man ställa sig på ett berg där det svänger som en vind, inte lyssna på mamma, kanske skrika åt en ful hund och sjunga dansande man som skjuten ur en kanon. Enkelt, eller hur?


2. Ditt egna band Baby, Don´t Hurt Yourself var med på en samlingskiva med bara Page låtar förra året, med anledning av deras 30 års jubileum, där ni tolkade låten "Bilmusik". Vilken är din personliga favorit låt med Page?

Jag har ju väldigt många favoriter men om jag ska göra någon slags "topp-5-lista" tror jag den ser ut som följer:

1. Nr:12
2. Ingenting kvar
3. Som det var
4. Tåg till Eden
5. Bilmusik

Herregud vad svårt, det finns ju så många bra.
Så jag måste säga några till:

6. Fredag för dig
7. Aldrig mer
8. Stjärna
9. Flera hundra mil
10. Hus av glas


3. Du är även DJ på klubben. Har du någon låt, ett så kallat ess i bakfickan som alltid funkar på dansgolvet?

Nja, jo kanske. Yazz And The Plastic Population med "The only way is up" funkar ju alltid. Ett tidigare ess är ju Le Sport´s "tell no one about tonight" och den skulle säkert fortfarande funka. En annan favorit är Cure med antingen "Inbetween days" eller "Just like heaven". Skulle det helt krisa är det bara att ta valfri Pet Shop Boys låt så är golvet igång. Psb är den bästa medicinen, alltid!

Bonus: Hur många låttitlar hittar du med Page i fråga nr 1?

Tack Anders!
Vi ses på fredag.......

Page rattar synthar.

måndag 7 februari 2011

Vabbar.

I dag är jag hemma med sjukt barn.
En riktigt seg dag faktiskt. Jag har inte gjort något riktigt vättigt på hela dan. Förutom att jag lagat mat ett par gånger och plockat undan efter mina barn. Det viktigaste när man vabbar är att ringa alla viktiga telefonsamtal på morgonen. Jobbet, Fritids, Dagis och försäkringskassan plus att man ska ha SMS'at kollegorna kvällen innan om att man inte kommer till jobbet imorgon.

Det blev så segt nu på eftermiddagen så att jag började leta upp gamla svenska 90-tals reggae låtar på Spotify. En så skön blandning av bra och dåligt.....

Papa Dee "Aint no stoppin us know"
Dr Alban "No Coke"
Midi, Maxi & Efti "Bad Boys"
Ace of Base "All that she wants"
Daddy Boastin "Värsting"

söndag 6 februari 2011

Macho Macho Man......

Jag har haft stora problem de sista dagarna att komma ut på Internet. Vet inte om de berott på vädret eller om det finns någon annan teknisk förklaring. I går var det med nöd och näppe som jag fick iväg mitt blogg inlägg. Tack vare min Iphone lyckades jag efter många försök få iväg några rader ut i cyber rymden och in i min blogg.

I dag överraskade jag mig själv med att gå på gymmet. Har inte varit där på över ett år. Mina klena armmuskler brukar göra sig påminda på gymmet just när jag ska lyfta tyngder ovanför huvudhöjd. Jag gör aldrig det annars..... Fast idag kändes riktigt bra faktiskt. Fast jag kanske ska vänta med att tala om hur jag känner mig tills imorgon. Såna där smärtor brukar ju dyka upp dagen efter.............. i någon form som kallas träningsvärk.


Jag hade tänkt lägga in musikvideon till Village Peoples klassiker "Macho Man" här. Men eftersom inbäddning av videon var inaktiverad på begäran så gick de inte. Därför får du klicka här eller här eller så får klicka här om du vill se den.

lördag 5 februari 2011

Egentid.

I går var jag helt själv hemma i tre timmar. Jag kommer inte ihåg när detta hände senast. Helt fantastiskt faktiskt! Under de tre timmarna gjorde jag följande:
* Sov i TV soffan under längdåkningen.
* Spelade som ÖIS i FIFA Soccer och slog bl a Halmstad med 5-1.
* Bloggade och åt smörgås framför datorn.
* Skrev ackordgrunden till en ny låt på tramporgeln.

Man hinner göra mycket när man är själv. Till skillnad från idag när jag satt och tränade på en låt på min gitarr. Med Bolibompa på hög volym och min dotter sittandes (!) på mitt ena knä. Blev dessutom ständigt avbruten av en liten hand som la fingrarna över gitarrhalsen hela tiden.....

fredag 4 februari 2011

Jag slog Elfsborg med 2-1!


Jag spelade Fifa Soccer på Wii med min son häromdagen. Efter att vi hade kört Italienska och Engelska ligan några veckor beslöt vi oss för att titta på de andra ligorna som man kunde välja på. Vi båda tjöt av lycka när vi upptäckte att Allsvenskan fanns med på listan. Vi tjöt ännu mer när vi upptäckte att man kunde välja ÖIS som lag (eftersom spelet är från 2009 och ÖIS fortfarande spelade i Allsvenskan på den tiden).
Jag fick äran att spela de två första matcherna. Jag inledde första matchen mot Elfsborg med att göra två mål i första halvlek. Elfsborg gjorde sedan ett mål i slutet men det räckte inte för att vinna över mig. Jag vann med 2-1! I andra matchen spelade jag ut Trelleborg fullständigt och gjorde tre snabba mål. Jag sölade med försvaret i slutet av andra halvlek och släppte in ett mål i slutminuten.
Det är en fröjd att styra hela ÖIS med en spelkonsol. Det är kul att man ser spelarna med namn och att man dessutom känner igen dem utseendemässigt. Jag tyckte dock att Markus Allbäck var lite väl gråhårig på bildskärmen (fast han börjar ju bli lite gammal).

Lyckades fånga en suddig bild på Allbäck (till vänster)
efter ett riktigt snyggt mål.

Sedan var de min sons tur. Jag blev lite besviken när jag insåg att han fick möta Blåvitt i sin andra match. Jag hade gärna gett dem en omgång! Men min son storspelade i första halvlek. Han gjorde två väldigt fina mål, de andra på en helt fantastisk djupledspass. Tyvärr hade han missflyt med sitt försvar i andra halvlek och matchen slutade 2-2.
Tillsist var det min snart 3 åriga dotter som fick äran att spela mot Halmstad. Hennes spelteknik når bortom allt annat jag sett. Hon kan ibland stå helt stilla med bollen mitt inne i sitt eget straffområde för att plötsligt dra ett riktigt hårt skott........ mot eget mål. Hon har dessutom en förmåga att göra dragningar med bollen på planen som jag aldrig har sett i verkligheten. När min dotter låg under med 3-0 gav hon spelkonsolen till mig. Jag kommer inte ihåg slutresultatet exakt. Men jag tror att Halmstad vann med 7-5 eller nåt sånt.....

Fantastiskt kul!
Jag sitter och fantiserar om hur kul de hade varit om de hade funnits ett Wii spel med bara svenska fotbollslag. Från alla divisioner och med både herr och damlag. Tänk dig bara tanken att kunna vara Sexdrega/Aplareds IF på en 48 tums bildskärm och spela skiten ur motståndarna. Den tanken gör mig nästan lite yr av lycka. Fast jag inser att de tyvärr aldrig kommer att bli verklighet......

Dagens soundtrack: Torsson "De spelades bättre boll"

Punkrocker (En fredag-party-starter).

Punkrocker är en gammal ut tjatad låt som emellanåt dyker upp i en ny version med nåt nytt band. Nu var det ett tag sen men jag brukar själv sjunga min version "Jag gräddar pankaker yes I am" när jag på söndagarna brukar stå och steka pannkakor till barnen.

Slagsmålsklubben "Synthpopper"


Teddybears feat. Iggy Pop "Punkrocker"


Thomas Rusiak feat. Teddybears "Hiphopper"


Caesars Palace "Punkrocker"


Torgny Melins "Dansbander"

torsdag 3 februari 2011

Sjöholm på hal is.

No hands.

Jag åkte skridskor med eleverna på jobbet idag. Det var första gången på minst 3 år som jag stod på ett par skriller. Jag har aldrig varit bra på att åka men jag kände mig ändå tvungen att åka idag. Fast det var faktiskt riktigt riktigt roligt. Det är extra roligt när mina elever kommer och hänger på mig i tron att jag kan stötta dem på isen. Jag lyckades fejka min brist på skridskotalang ganska bra och ramlade bara två gånger...

De är inte lätt att åka skridskor!

Dagens soundtrack: Ice MC "Easy"

onsdag 2 februari 2011

Hör upp alla!!!!!!!!!!! Ni ska lyssna på Zombiekrigs skiva "Undantagstillstånd! på Spotify nu!!!!!!!!!!!!!!!!

Den 16e maj 2009 sprang jag Göteborgsvarvet för första (och hittills ända) gången i mitt liv. Knappt en timma före start sprang jag på Peter Pousard mitt i allt folkvimmel. Peter är en kille som jag känt till redan sen gymnasietiden, mest på grund av att han varit trummis i massa olika lokala band. Bl a Gorilla Killarna som fortfarande är ett av mina favvo punkband.
Jag hade bara någon vecka innan haft lyckan att höra Peters senaste band Zombiekrig på Myspace och var mycket imponerad. Zombiekrig spelar Death Metal på svenska! Just denna dag den 16e maj 2009 fick dessutom bandet 4 fyrar i GP Osignat.
Tiden gick och när bandet släppte sin skiva "Undantagstillstånd" våren 2010 på skivbolaget GMR Music så fullkomligt bombaderades de av lysande recensioner från alla håll. Jag tror aldrig jag har varit med om ett svenskt debut band som fått så många fina ord från så många olika kritiker. Med all rätt! För även om jag är ett popsnöre och inte brukar höja ögonbrynen för vilket hårdrocksriff som helst så har Zombiekrig något viktigt att komma med.
De har inte bara startat bandet för att det är kul att spela. De har haft en idé med sin musik redan från början. En idé som de har stått fast vid hela tiden. En genomäkta ilska ligger som en matta genom hela skivan. En ilska som man inte flinar åt bakom ryggen utan som man dras med in i. Jag har hört tidigare band som försökt sig på att göra svensk metal men det har i samtliga fall slutat med att man suttit och skrattat. Men inte Zombiekrig! Zombiekrig är inget man skrattar åt. De här är på riktigt......


I går gladdes jag av nyheten att deras skiva "Undantagstillstånd" äntligen finns på Spotify!

tisdag 1 februari 2011

Vilken slinga!!!!!!!!

After The Fire "Joy"
Fint tillsammans "Han kom på en stulen cykel"
Bob Hund "Bob Hund"
047 "Ping Pong"
The Spotnicks "Amapola"
Space "Just Blue"
Duane Eddy "Rebel Rouser"
Emerson Lake & Palmer "Hoedown"
Detektivbyrån "Kärlekens alla färjor"
Slagsmålsklubben "Ovningskora "
Jean Michel Jarre "Oxygéne (part IV)"
Sista Mannen På Jorden "Egen rymddräkt finnes"
Hypnosis "Pulstar"
Herbie Hancock "Rockit"
Rush "YYZ"
Belle & Sebastian"Judy is a dick slap"
Robert Johnson & The Punchdrunks "Cantina El Loco"
Pixies "Cecilia Ann"
Bob Hund "Du där! Kom hit"
Dick Dale "Miserlou"
Kraftwerk "Spacelab"
Tangerine Dream "Tyger"
Harold Faltermeyer; Steve Stevens "Top Gun Anthem"

Vad vore livet utan en liten slinga ibland.