söndag 24 juli 2011

Welcome to 27 Club Amy!

Jag var inget stort Amy Winehouse fan. Men när jag igår fick höra att hon avlidit 27 år gammal så kunde jag inte låta bli att associera till gamla rockhjältar som Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin , Jim Morrision och Kurt Cobain. Vi som kan våran rockhistoria vet att alla dessa hjältar dog just 27 år gamla.

27 Club eller 27 forever brukar man kalla den grupp med artister som dött när de var 27 år. De som ursprungligen räknades till klubben var just Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrision som alla dog under en period av exakt två år. (3 juli 1969 till 3 juli 1971). De hörde alla fyra till den tidens största rocklegender.
I Kurt Cobains fall var det lite speciellt eftersom han redan som barn pratade om att han ville ingå i 27 Club. Som vi alla vet så valde han att skjuta sig när han var 27 år gammal den 8 april 1994. Men de finns betydligt fler artister som dött i just denna unga ålder.
Wikipedia finns en lista som räknar upp nästan 40 stycken namn!
Det är också väldigt vanligt i 27 Club att de avlidit på grund av alkohol eller droger. Blues artisten Robert Johnsons dödsorsak den 16 augusti 1938 är okänd. Men enligt sägnen sålde han sin själ till djävulen.....

Och från och med i går räknas även Amy Winehouse in i denna klubb.

Dagens soundtrack: Amy Winehouse "Love is a losing game"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar