tisdag 23 november 2010

Daydream.

I dag är jag hemma för vård av sjukt barn. Det är ganska så segt fast skönt på samma gång. Man får en extra vilodag, fast man känner sig nästan sjuk själv när man är hemma med en sjukling. Vi har suttit och tittat på film, spelat Wii och liknande.

Man börjar lätt att dagdrömma när man går hemma, så jag började tralla på gruppen I Monsters gamla hit "Daydream in blue". En fantastiskt mysig låt. Fast det var lite förvirrande när den kom 2001. För i början på 2002 släppte The Beta Band sin hit singel "Squares" .  Jag såg dem på Roskilde samma år då de bl a framförde den här fantastiska låten. Lyssnar man på både "Daydream in blue" och "Squares" så hör man att de i princip är samma låt. Anledningen till att det blev så var att båda grupperna samplade grundbeatet från Günter Kallmann Chors "Daydream"Fast arrangemanget till den låten var i sin tur taget från Isac Hayes låt "Ikes Rap II"Vilken soppa! Som om inte det vore nog så lär Isac Hayes ha snott grundbeatet till sin låt han också. Enligt vad jag förstått så kommer grunden till hela de här beatet från ett stycke ur "Svansjön". Tchaikovskys gamla "dänga".
 Som om detta inte vore nog så släppte hipp-hopparen Lupe Fiasco låten "Daydreamin'" tillsammans med Jill Scott 2006. Låten bygger på I monsters låt "Daydream in blue" vilket innebär följande:
  • Lupe Fiasco har gjort en låt som han har samplat från I monster.
  • I monster har i sin tur samplat låten från Günter Kallman Chor.
  • Günter Kallman Chor har i sin tur inspirerats av Isac Hayes låt.
  • Isac Hayes har i sin tur funnit inspiration ur ett gammalt verk av Tchaikovsky.
Snacka om åtevinning!
Det finns hur många låtar som helst som bygger på den här grundbeatet. Här är några till:
Portishead "Glory Box"
Skinny  "on a beautifull day"
Tricky "Hell is round corner"
The Pharcyde "She Said (Fuzz face & the tWANK boy remix)"
Franck Pourcel "Daydream"

Dessutom en fransk version:
Claude Francois "Rêveries"

Jag har dessutom hört ryktas om att det ska finnas en svensk version av Svenne & Lotta! Jag vet dock inte vad den heter på svenska.....

Dagens soundtrack: I Monster "Daydream in blue"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar