lördag 11 december 2010

Last Christmas

Den fantastiska jullåten "Last Christmas" släpptes på singel 1984. Det var den skönsjungande popgrupen WHAM! med George Michael i spetsen som låg högt på listorna med denna fantastiska sång. Jag kommer ihåg att jag såg videon till den här sången varje vecka på TV-programmet Bagen som leddes av Cia Berg. Låten fick fightas om förstaplatsen  varje vecka med Band Aids låt "Do they know its christmas". Projektet som Bob Geldof startade med målet att samla in pengar till svältande barn i Etiopien. Båda låtarna var ju helt fantastiska och båda låtarna kom från de fantastiska året 1984 (samma år som Twister Sister släppte sin legendariska platta "Stay Hungry"). Men låt oss fördjupa oss lite mer i "Last Christmas".
Det finns flera fantastiska covers på den låten!


Låt oss börja med Inidekörens version som är en nedstämd cover med piano och stämsång. Helt fantastisk! Lyssna på den här!

Malmö syntbandet Basswood Dollies har gjort en tung synth version på denna sång.
Lyssna på den här!

Det finns dessutom två stycken Bit-pop version på den. Den ena med mina favoriter 047 och den andra med GOTO80 båda finns på Youtube:





Det finns sjukt många covers på den här låten. Alcazar, Cascada, Jan Johansen och Crazy Frog för att bara nämna några.

Dagens jullåt: WHAM! "Last Christmas - Pudding Mix"
Japp! Pudding Mixen är en borglömd pärla som jag ville plocka fram. Visserligen väldigt lik originalet så när som på introt, och den är naturligtvis längre! Men ni vet..... förr i tiden gjorde man inte remixerna för att de skulle spelas på dansgolvet. Utan för att de skulle fylla ut maxi singeln. Det var ju alltid något speciellt att köpa de vackra singel konvolutet i LP-format. Ett annan exempel på en sådan maxi singel är Pet Shop Boys "Domino Dancing".

Visste ni förresten att det från början var tänkt att låten skulle släppas på påsk med titeln "Last Summer"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar